Zgaga – przyczyny i domowe sposoby leczenia

Zgaga (nadkwasota, zarzucanie treści żołądkowej itp.) każdego dnia boleśnie doświadcza około 10% Amerykanów.

W istocie zgaga spowodowana jest zarzucaniem treści żołądkowej do przełyku. Soki trawienne z żołądka, zawierające pepsynę (enzym) i kwas solny, drażnią delikatną ścianę przełyku, powodując uczucie pieczenia i ucisku za mostkiem. Często imituje to bóle wieńcowe, a niekiedy nawet bywa rozpoznawane błędnie jako objaw zawału serca.

Nie ulega wątpliwości, że pokarmy mają bardzo duży wpływ na możliwość występowania zgagi, ciężkość napadów i pogarszanie się objawów z roku na rok. Niektórzy rodzą się już ze skłonnością do zgagi, jednak według prof. Donalda Castella z Wydziału Nauk Medycznych Uniwersytetu w Pensylwanii, to właśnie czynniki dietetyczne grają rolę pierwszoplanową.

Wprawdzie wiek lub indywidualne skłonności mogą mieć znaczenie w występowaniu zgagi, to jednak każdy z nas może ją sprowokować przejadając się. Należy unikać częstego wywoływania zgagi, gdyż może to przejść w stan przewlekły.

A zatem:

  • jeśli nie masz napadów zgagi, możesz ją wywołać popełniając błędy dietetyczne;
  • jeśli miewasz zgagę, odpowiednia dieta może znacznie zmniejszyć jej nasilenie i częstość ataków.

Jak dochodzi do zgagi?

U podłoża zaburzenia leży niewydolność wpustu, małego krążka mięśni, oddzielającego przełyk od żołądka. Nie dopuszcza on do zawracania pokarmu z żołądka. Gdy połykamy, mięśnie wpustu na chwilę się rozluźniają, przepuszczają porcję pokarmu w dół – i po chwili zwieracz wpustu szczelnie się zamyka. Może on jednak ulec rozciągnięciu, jak zużyta taśma gumowa, albo zamykać się w niewłaściwym momencie. W każdym z tych przypadków daje to możliwość przedostania się soków żołądkowych do przełyku. Powoduje to ból i uczucie gorzko-kwaśnego smaku w ustach.

Zgaga a pokarmy

  • niektóre pokarmy mogą rozluźniać mięśnie wpustu, powodując jego otwarcie i zarzucanie soków żołądkowych do przełyku. Są to: czekolada, mięta, tłuszcze, alkohol, cebula. Uwaga: zgagę powodują na ogół te same pokarmy, które prowokują odbijanie
  • pokarm może zwiększać kwaśność soku żołądkowego, co z kolei w razie zarzucania nasila pieczenie w przełyku. Powodują to: kawa (prawdziwa i bezkofeinową), cola, piwo i mleko
  • takie pokarmy jak owoce cytrusowe, pomidory, ostre przyprawy i kawa mogą bezpośrednio drażnić ścianę przełyku i wywoływać dolegliwości
  • jedzenie zbyt szybko i zbyt obficie może przeładować żołądek, powodując rozwarcie osłabionego wpustu. Efekt ten może nasilać położenie się po obfitym posiłku, zwłaszcza na prawym boku. Również nadwaga powoduje większe ciśnienie w jamie brzusznej, co może doprowadzić do rozluźnienia wpustu. Przy istnieniu takiego mechanizmu zrzucenie nadwagi powoduje zazwyczaj ustąpienie zgagi

Niektóre potrawy działają bez wątpienia rozluźniająco na mięśnie wpustu, skłaniając je do rozwarcia. Jeśli zawartość żołądka drażni stale ściany przełyku, może dojść do zapalenia jego błony śluzowej. Wówczas dolegliwości mogą być spowodowane nie tylko przez zarzucanie soków żołądkowych, lecz także przez drażnienie zmienionej zapalnie ściany przełyku przesuwającymi się porcjami pokarmu. Oczywiście, im kwaśniejsza jest zawartość żołądka, tym silniejsze będzie pieczenie w przełyku w razie zarzucania.